fast food

Kebab w różnych odsłonach

Jeśli nie masz czasu na przygotowanie posiłku to dania fast food wydają się idealnym rozwiązaniem. Szybkim, smacznym i łatwym w przygotowaniu jest kebab. Kebaby stały się bardzo popularne w zachodniej kulturze żywności w ciągu ostatnich kilku lat i w Ameryce są powszechnie określane jako „Szaszłyk”. Szaszłyk obejmuje wiele odmian tego kebaba.

Na Bliskim Wschodzie, kebaby nie zawsze są przygotowane na patyku i nie zawsze składają się z mięsa grillowanego i warzyw. Kebab przygotowany jest niemal w każdym wschodnim kraju, istnieje kilka pisowni jego nazwy np.: kabob, kebab, kebap, kabab i kebab.

Wśród różnych odmian spotkać można kebab z wołowiny w połączeniu ze świeżymi warzywami, co czyni go smacznym i aromatycznym.  Kolejną odmianą jest ostra jagnięcina, która marynowana jest w pikantnej mieszance ziół, tworząc aromatyczne danie fast food.  Popularny jest również kebab krewetkowy, jest to przepis wymagający bardzo niewielu składników, ale równie smaczny.

REKLAMA: najlepszy kebab Kraków. Sprawdź!

Kebab wykonuje się także z baraniny, wykonanie go jest bardzo łatwe. Chicken kebab to danie z kurczaka, które w Europie zyskało chyba największą popularność. Kurczak przyrządzany jest na grillu, a danie podaje się z warzywami. Inną odmianą mięsa jest mieszanka jagnięciny i wołowiny z przyprawami.

Chelo kebab to narodowe danie Iranu i jeden z najstarszych typów kebab. Ten przepis jest prosty, ale pełen smaku. Kofta Kofta jest doskonałą alternatywą dla klopsów. Wykonywany jest z mielonej wołowiny i przypraw, podaje się go na talerzu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *